Räksallad med Potatis
Tid: 25 min
Recept för 4 portioner:
- 4 kvisttomater
- 2 ekologiska snackpaprikor
- 1/2 rödlök
- 225 g fryst mango
- 450 g räkor
- saften av 1 lime
- svartpeppar
- 2 avokado
- potatis
- Koka potatisen.
- Skär tomaterna och paprikorna i bitar. Finhacka löken.
- Blanda tomaterna, paprikorna, löken, mangon och räkorna i en bunke. Häll över limesaften och peppra efter smak.
- Servera salladen med kokt potatis och 1/2 avokado.
Indisk gryta
Tid: 40 min
Recept för 4 portioner:
- 2 dl röda linser
- en klick smör till stekning
- 1 tsk gurkmeja
- 1 msk garam masala (indisk krydda)
- 2 gula lökar
- 2 msk riven ingefära
- 2 msk tomatpuré
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 2,5 dl havregrädde
- 5 hackade tomater
- 1 färsk broccoli
- Koka linserna enligt anvisning på förpackningen.
- Lägg en klick smör i en stekpanna eller gryta och tillsätt de torra kryddorna. Fräs kryddorna under omrörning tills de börjar dofta.
- Tillsätt lök, vitlök, ingefära och tomatpuré. Stek någon minut.
- Skär tomaterna i klyftor och bryt broccolin i mindre buketter.
- Häll i havregrädde, tomaterna och broccolin i gryta.
- Låt koka tills broccolin är något mjuk.
- När linserna är färdiga så rör ner dem i gryta.
Melon- och Mozzarellasallad
Tid: 20 min
Recept för 4 portioner:
- 1/2 nätmelon (går lika bra med andra melonsorter)
- 250 g mozzarella
- 1 burk svarta bönor
- 1 msk sesamolja
- 2 msk vit balsamvinäger
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 250 g tinade sojabönor
- 3 hackade salladslökar
- 1/2 kruka basilika
- Dela melonen och gröp ut kärnorna. Skär bort skalet och tärna i 2 cm stora bitar.
- Hacka mozzarellan i tärningar. Skölj de svarta bönorna i kallt vatten.
- Blanda ihop sesamolja med vinäger och vitlök i en skål.
- Blanda melonen, mozzarellan, de svarta bönorna, sojabönorna, de hackade salladslökarna och basilikabladen i en salladsskål.
- Servera på en tallrik och ringla över sesamdressingen.
Kalkon med råris och brysselkål
Tid: 40 min
Recept för 4 portioner:
- 2 dl råris
- 450 g tinad kalkonlårfilé
- 4 msk créme fraiche
- 1 påse tinad brysselkål
- 1 hackad rödlök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1/2 pressad citron
- smör till stekning
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Stek brysselkålen i en klick smör tills de blir lätt gyllenbruna. Tillsätt hackad rödlök, pressad vitlök och saften av en halv citron. Låt koka ihop ett par minuter.
- Stek kalkonlårfiléerna i en klick smör och blanda i dina favoritkryddor (förslagsvis grillkrydda). Stek tills de är genomstekta.
- Servera med en matsked créme fraiche.
TIPS: när du tillagar brysselkål på detta sätt försvinner mycket av beskheten som man annars brukar känna. Om du ändå inte vill testa med brysselkål så testa gärna med broccoli istället!
Halloumi Stroganoff
Tid: 30-40 min
Recept för 4 portioner:
- 1 dl torra röda linser
- 200 g halloumi
- 2 morötter
- 1/2 zucchini
- 1 gul lök
- smör till stekning
- 2 msk tomatpurré
- 1 1/2 dl grädde
- 2 dl krossade tomater
- 1 grönsaksbuljong
- 1 msk vitvinsvinäger
- Några stänk cayennepeppar
- 4 portioner råris
- Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen.
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
- Hacka löken. Skär morötterna, zucchinin och halloumin i stavar. Stek löken några minuter i en klick smör och tillsätt sedan morot, zucchini och halloumi.
- Tillsätt tomatpurré, grädde, krossade tomater, buljongtärning och vinäger. Koka upp och låt sjuda några minuter. Smaka av med cayennepeppar.
- Sila bort vattnet från linserna.
- Servera Halloumi stroganoffen med ris och linser.